BaSys.sk BaSys.sk BaSys.sk

Pro Audio

Na cesty

Domáce Audio

Do Auta
Témy Close X

Ako prehrať MP3 v aute


2018/02/20

Ešte nedávno sme pri počúvaní hudby v aute museli vkladať CD disky a skorej aj predpotopné kazety. Nosiče sú však rozmerné a pri rozsiahlej zbierke hudby zaberajú množstvo úložného priestru v aute. Hudba na CD disku alebo kazete naviac pokryla len kratšie cesty a potom bolo nutné ich vymeniť za ďalšie. Oveľa praktickejšie je počúvanie MP3 hudby bez týchto nosičov, či už z autorádia s podporou MP3 alebo s pomocou vlastného prehrávača pripojeného k autorádiu. 

Moderné autorádiá s podporou MP3

Problém s veľkým množstvo CD diskov, ktoré je nutné napaľovať rieši hudba v komprimovanom hudobnom formáte MP3 uložená na pevnom úložisku. Existujú autorádiá s vnútronou pamäťou, ktoré obsiahnu aj zbierku hudby na dlhšiu jazdu. Výhodou tohto riešenia je pohodlie, pretože odpadá nutnosť častého pripojovania mobilného telefónu a import hudby. Tú stačí jeden krát preniesť napríklad z flash disku a máte čo počúvať napríklad celou cestou do Chorvátska. 

Import hudby cez USB alebo na SD karte

Drvivá väčšina autorádií však vnútornú pamäť nemá a podporuje iba prehrávanie MP3 z propojenej externej pamäte. Najčastejšie sa tak deje opäť cez USB konektor alebo taktiež pomocou SD karty. V prvom prípade je menší nevýhodou nutnosť mať pripojený USB disk. Na druhú stranu takto zapojené USB príliš neprekáža, takže pre veľa ľudí nepredstavuje žiadny problém. Poteší, že moderné autorádiá s podporou MP3 si môžete zakúpiť už zhruba od 30 EUR. 

Hudbu pritom na prenosné médium a následne do autorádia dostanete jednoducho. Zapojte flash disk či pamäťovú kartu najlepšie do notebooku. Svoju hudbu roztrieďte do zložie a pomenujte napríklad tak, aby každá skladba začínala číslicou. Vyhnete sa nesprávnemu radeniu, k čomu môže u niektorých autorácii dôjsť.  

K autorádiu môžete pripojiť aj vlastný prehrávač

Ďalším riešením, ako počúvať MP3 v aute, je pomocou vlastného prehrávača, ktorý sa typicky pripája cez zvukový vstup AUX-in. Stačí si k tomu zohnať kábel s 3,5mm jackom (na oboch stranách je nutné zakončenie samček - samček), ktorý prepojí autorádio s vašim mobilom alebo MP3 prehrávačom. Riešenie je to spoľahlivé a funguje v každom aute. Zdroj hudby ide s autorádiou pripojiť tiež cez USB prípojku, kotrú nájdete na autorádiu a vprípade novších áut aj priamo vo vozidle. 

Bezdrôtový prenos hudby cez Bluetooth

Ak vaše autorádio podporuje technológiu Bluetooth, môžete využiť aj pohodlný bezdrôtový prenos hudby. Technológiu, ktorú podporuje každý dnešný telefón, je potrebné v nastaveniach aktivovať a spárovať s autorádiom. Tento spôsob, rovnako ako pripojenie cez audio kábel, je vhodný nielen pre počúvanie uloženej hudby, ale aj Spotyfy. V aute teda môžete mať takmer nevyčerpateľnú porciu hudby. Obmedzením sú ale mobilné dáta, pretože počúvanie hudby cez Spotyfy vyžaduje pripojenie k internetu. Pri prenose hudby do autorádia cez Bluetooth je taktiež potrebné počítať s istou stratou kvality. 

FM transmittery vysielajú hudbu do autorádia

Pokiaľ však nemáte moderné autorádio s Bluetooth pripojením a vstupom AUX alebo USB, vhodným riešením sú FM transmittery. Hovorí sa im takisto FM vysielače alebo FM modulátory a dokážu sa pripojiť k mobilnému telefónu či inému zdroju hudby a potom hudbu odvysielať do autorádia, ktoré ju prehraje. Veľmi vhodné riešenie pre všetky druhy autorácií, okrem iného napríklad aj tie s CD alebo kazetovým prehrávačom. 

Všetko zprevádzkujete pomerne jednoducho. Zasuňte FM transmitter do autozapaľovača a potom na ňom navoľte neobsadenú frekvenciu, na ktorej bude hudba vysielaná do autorádia. Danú frekveniciu následne nalaďte na autorádiu a môžete začať počúvať. 

Niektoré FM vysielače vedia aj nabíjať mobilné zariadenia 

FM modulátory ku svojmu mobilu pripojíte cez 3,5mm jack alebo bezdrôtovo pomocou Bluetooth. Bežne obsahujú taktiež USB konektor na pripojenie flash disku alebo externého disku. FM modulátory z nich hudbu bez problémov prehrajú a odvysielajú do autorádia. 

V prípade, že vás v aute ide viac, sa bude cestujúcim na zadných sedadlách hodiť diaľkový ovládač. To ale nie je všetko, čo FM modulátory vedia. Vybrané modely fungujú aj ako handsfree, takže reproduktory vo vašom aute môžu poslúžiť aj na telefonovanie. Iné zastúpia funkciu nabíjačky, ktorá cez USB nabije mobilný telefón alebo tablet. 

Pre pamätníkov sú vhodné kazetové adaptéry

Ďalšia možnosť pre staré autoráciá s prehrávačom kaziet sú kazetové adaptéry. Stoja len pár euro a tvária sa ako bežné kazety s 3,5mm jack konektorom. A ako sa tieto kazetové redukcie používajú? Veľmi jednoducho. Vložte redukciu do autorádia a audio konektor pripojíte do slúchadlového výstupu na svojom telefóne. Potom je už všetko pripravené, prehrávanie ovládate zo svojho mobilu.

 

Zdroj: https://www.alza.cz/jak-prehravat-mp3-v-aute

Porovnať produkty