BaSys.sk BaSys.sk BaSys.sk

Pro Audio

Na cesty

Domáce Audio

Do Auta
Témy Close X

TEST Beyerdynamic DT 1990 Pro: nemecký audio tank


2017/10/06

Pred približne rokom sme pre vás testovali jedného zo zástupcu vrcholových slúchadiel od nemeckého majstra menom Beyerdynamic. Uzavreté circumaurálne profesionálne slúchadlá DT 1770 Pro však dostali aj otvoreného súrodenca, ktorého prítomnosť som si užíval počas posledných dní.

Pred približne rokom sme pre vás testovali jedného zo zástupcu vrcholových slúchadiel od nemeckého majstra menom Beyerdynamic. Uzavreté circumaurálne profesionálne slúchadlá DT 1770 Pro však dostali aj otvoreného súrodenca, ktorého prítomnosť som si užíval počas posledných dní.

Špecifikácie

Konštrukcia: otvorené, circumaurálne slúchadlá (over-ear)
Frekvenčný rozsah: 5 – 40 000 Hz
Citlivosť: 102 dB
Impedancia: 250 Ohm
Kábel: káblove, odpojiteľný 3 m kábel + stočený 5 m kábel
Hmotnosť: 370 g

Balenie

V balení sa nachádza: 1 x slúchadlá Beyerdynamic DT 1990 Pro, 1 x pevné puzdro, 2 x kábel (stočený 5 m + rovný 3 m), 2 x nadstavec na 6,3 mm jack, náhradné velúrové náušníky, potrebná dokumentácia

IMG_8285

Dizajn a konštrukcia

Tieto slúchadlá reprezentujú pojem „nemecká kvalita“. Sú všetkým, čo táto fráza stelesňuje – od špičkového industriálneho vzhľadu, cez kvalitu materiálov až po samotné prevedenie. Čierne prevedenie, použitie kože, velúru a kovu, mrežovný kryt mušiel a nekonečne dlhý kábel naznačuje, že toto sú slúchadlá určené profíkom. Pôsobia drsne a vyvolávajú rešpekt. Je to kúsok, ktorý by, verím, nosil Darth Vader, ak by hlavu nemusel mať uloženú vo svojej ikonickej helme.

IMG_8286

IMG_8290

Slúchadlá napriek svojej vyššej hmotnosti pôsobia po nasadení príjemne. Dokonale pohltia vaše uši a mäkké velúrové náušníky dosadnú na vašu hlavu tak, že na ne razom zabudnete. Z hľadiska komfortu ide o veľmi pohodlný kúsok. Páči sa mi tiež bohaté balenie, plné užitočného príslušenstva, ktoré nevyužije len zvukový technik na mastrovanie zvuku, ale aj bežný používateľ. Ja som najčastejšie volil kombináciu slúchadiel so stočeným 5-metrovým káblom.

IMG_8288

IMG_8289

Zvuk

Hodnotiť zvuk týchto slúchadiel je trošku náročnejšie. V balení totiž nájdete extra pár velúrových náušníkov. Tie prvé majú neutrálne naladenie, tie druhé mierne vyzdvihujú basy. Ich výmena je trocha obtiažnejším úkonom, avšak predpokladám, že bežný používateľ slúchadiel ich nebude meniť tak často. Štandardne sú nasadené tie „basovo“ ladenejšie náušníky, takže slúchadlá znejú na prvé počutie príjemnejšie a energickejšie.

IMG_8299

Basy sú skutočne návykové. Sú jemné, fantasticky však dotvárajú celkový dojem z počúvanej muziky. Ich prítomnosť cítiť, no nečakajte nič energické, dunivé či „bolehlavové“. Najviac si ich užijete pri živej hudbe, kde počuť každé brknutie na basovú gitaru či pri zošlapnutí pedálu kopáku. Páči sa mi ako sa rozoznejú pri rôznej intenzite, ktorú hudobníci pri nahrávaní použili. Pri nasadení druhých – neutrálnych – náušníkov sú hĺbky citeľne slabšie, no stále prítomné. Dostávajú sa však na analytickú úroveň, čo na rozdiel od audiofilov využijú zasa zvukári pri masteringu.

IMG_8292

Stredy sú rovnako veľmi príjemne reprodukované. Sú čisté, jasné, avšak pri použití basových náušníkov mi prišli, že sú trochu v úzadí. V tomto prípade pomôže výmena za neutrálne, kde sa zvuk celkom viditeľne upravil. Výšky sú bezchybne jasné a ostré. Dovolím si tvrdiť, že až jedny z najjasnejších a najenergickejších, aké som v profesionálynch slúchadlách počul.

IMG_8294

No a keďže sú DT 1990 Pro otvorenými slúchadlami a zvuk môže prúdiť dnu a von, ďalšou výhodou, ktorú si užijete, je vynikajúci soundstage. Priestorovosť zvuku a jednolivé jeho polohy sú veľmi pekne oddelené a ľahko definovateľné.

K tomu, aby ste vybudili tieto veľké slúchadlá s impedanciou 250 Ohm je však potrebné mať dobrý zdroj zvuku. Zosilňovač alebo kvalitná zvuková karta je základ, inak dostanete síce dobrý, no omnoho priemernejší zvuk, ktorému chýba energia.

IMG_8295

Záver

Beyerdynamic DT 1990 Pro sú skvelé slúchadlá, ktoré ocenia všetky cvičené uši. Výrobca opäť potvrdil, že dokáže vyrobiť fantastické slúchadlá s výborným pomerom ceny a výkonu. Už pred rokom som si zamiloval DT 1770 Pro, ich otvorenú verziu som si však oveľa viac užil. Jednak preto, že samotný zvuk, ako aj soundstage je návykový a určite tiež pre ich famózny dizajn.

zdroj: http://www.doucha.sk/sluchadla-2/test-beyerdynamic-dt-1990-pro-nemecky-audio-tank

Porovnať produkty